Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

Központban a középiskolások

FENNTARTHATÓSÁGI HÉT

KÖZPONTBAN A KÖZÉPISKOLÁSOK

 

 

Lehetőség nyílt az alapítvány közreműködésével több program megvalósítására a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulóival, tanulóinak.

 

Környezeti szemléletformáló foglalkozást szerveztek a középiskolások az óvodások részére a „30 km-es diéta” keretében. A diéta lényege, hogy az tanulók csak olyan ételeket és programokat készíthettek az ovisoknak, amelyek alapanyagait 30 km-es körzeten belül (termelőktől) szereztek be. A fiatalok számára kihívás volt a program teljes körű átgondolása, a felkészülés, de a játékok levezénylése is, de nagy volt a sikerélmény, amikor a kicsik lelkesen falták az általuk készített szendvicseket, muffinokat.

A Fenntarthatóság Hét keretében szemléletformáló ismeretterjesztő foglalkozás került megrendezésre. A résztvevő fiatalok rövid előadást hallgathattak meg a Budapesten és kertvárosi övezetében teherbiciklis házhozszállítást végző kis, társadalmi vállalkozástól, akik főleg zöld gondolkodású fiatalokkal foglalkoznak és főként bio-élelmiszert szállítanak házhoz. A résztvevő fiatalok kipróbálhatták a teherbicikliket is. Bemutatkozott egy másik kis vállalkozás, akik szintén kis, zöld szemléletű vállalkozásként kerékpárokat újítanak fel és adnak használatba, illetve a kerékpárok alkatrészeiből készítenek kézműves alkotásokat. Ezt a fiatalok ki is próbálhatták, kerékpár gumibelsőből szép fülbevalókat és öveket készítettek.

A Fenntarthatóság Hét keretében még kézműves technikákat tanultak, melyekkel kezdésként karkötőket készítettek, de az elsajátított technika bonyolultabb tárgyak készítésére is alkalmazhat.  Sorra került a körmönfonás, tárcsás fonás is, különböző fonalakkal.

A programhét keretében gyógynövényekkel is megismerkedhettek a fiatalok, sorra vették a háztartásunkban előforduló növényeket, gyógyhatásaikat, gyógyító erejüket. Gyógyteákat kóstoltak (párlófű, hársfa, citromfű, csalán, cickafark, bodza, fehér akác), megbeszélték gyógyító hatásaikat. Csírákat kóstoltak – vajas rozskenyér falatokkal (retek, zsázsa, lucerna, brokkoli) búzacsírából mézzel és reszelt almával készítettek édességet, kiemelve táplálkozástani hatásaikat.


   


   


   


   


   


   


    

 

 

 

 

 

 


Galéria

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár