Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

Nemzetközi Solymásztalálkozó

Nemzetközi solymásztalálkozó és helyi értékek bemutatása 

         

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával az Alapítvány nagysikerű rendezvényt valósított meg 2017 novemberének első felében. Széleskörű nemzetközi kapcsolatainkat kihasználva Finnországból, Hollandiából, Belgiumból, Németországból, Ausztriából, Romániából és Szerbiából hívtunk meg vendégvadászokat, akik a megszokott vadászati eszközök helyett idomított ragadozó madaraikkal érkeztek Kiskunfélegyházára.  A vadászat második fele Dévaványán zajlott, ahol a sólymok, héják, szirti sasok a fácán, vadkacsa, mezei nyúl vadászaton jeleskedtek.

   

A több napos rendezvényen a helyi értékek bemutatásán túl az érdeklődőkön kívül óvodás és iskoláskorú gyerekek is testközelből ismerkedhettek meg a madarakkal és az UNESCO által a szellemi kulturális világörökségek sorába felvett magyar solymászattal.

   

A Dévaványai Múzeumban egy kiállítás is nyílt a magyar solymászatról, amit több hónapig látogathatnak az érdeklődők.

„A solymászat nem csak hagyományőrzés, vadászati mód, hanem inkább egy életforma, amit Magyarországon csak pár tucat ember végez. Szinte kivétel nélkül fogságban született madarakkal foglalkozunk, mivel a vadon élő állomány a túlzott növényvédő szer használatnak köszönhetően a XX. század második felére drasztikusan lecsökkent. Szerencsére a fogságban történő tenyésztés mára teljesen megoldott, és a tenyésztett madarakból már bőven elláthatóak a solymászati igények.” 

A magyar solymászat azontúl, hogy sajátos életformát jelent, nagyon fontos közösségépítő szerepet tölt be, amelynek központjában a madarak és a természet szeretete áll.

A solymászat több ezer éves múltra tekint vissza, és a magyarságnak különösen fontos eredetlegendánk is ide köthető. „Emese álma” után igen sok fontos történelmi személyünk is lelkesen űzte a solymászatot, többek között Árpád, IV. Károly, Mátyás Király vagy éppen Balassi Bálint.

A mai modern solymászat módszereiben nagyon keveset változott több ezer év óta.

Ha valaki kedvet kapott ehhez a nem mindennapi tevékenységhez, keresse bátran a Natura Hungarica Alapítvány munkatársait.


Pillanatképek a találkozóról:

   


   


    


   


   

 


Galéria

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár