Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

Népismereti Tábor I.- Hajós

NÉPISMERETI TÁBOR - HAJÓS

2020. JÚNIUS 29. - JÚLIUS 03.

1. nap

A tábor első napján Hajós helyi értékeiről kaptak tájékoztatást a gyermekek interaktív foglalkozás keretében. A hajósi értékeken kívül átbeszéltük a Hungarikumokat is. A nap folyamán elsétáltunk a Hajósi Tájházba, ahol a megismerkedhettünk a város múltjával. A Tájház a II. világháború előtti sváb paraszti életformát mutatja be a vendégeknek, kézműves foglalkozáson is részt vettünk, kötelet fonhattak az iskolások. A napot kézműveskedés, játék, sport is színesítette.


   


   


   


   


2.nap

A második napon elutaztunk egy egész napos kirándulásra Császártöltésre a Parkerdőbe. A táborozó fiatalok gyorsan felfedezték a környéken fellelhető érdekességeket, előkerültek a sportszerek is. Fociztak, tollaslabdáztak, különféle ugrálós játékokat játszottak. A lányok körében népszerű volt a helyi értékekből és Hungarikumokból álló memóriajáték, de legnagyobb sikere mégis a számháborúnak volt. Meglátogattuk még a Császártöltési Tájházat és Képesházat is.


   


   


   


   


   


   


3. nap

A harmadik napon megérkezett táborunkba Turcsányi Zoltán, aktív solymász több mint 30 éve. Jelenleg 40 ragadozó madarat tart és több éve sikerrel tenyészt számos fajt, közöttük a vándorsólymot is. A délelőtt folyamán interaktív foglalkozás keretében átfogó ismeretet szerezhettek természeti értékeinkről. Megbeszélték a hüllők-madarak kapcsolatát, játékos formában megismerkedhettek a tojás részeivel is. Kézbe vehettek strucctojást és fürjtojást is, megtapasztalhatták a méretbeli különbségeket. Érdekes kisfilmeken keresztül, mindenki felidézhette tapasztalatait a madarakkal kapcsolatban. Nagy sikere volt az élő fürjeknek, melyeket a gyermekek kézbe vehettek és egész nap figyelemmel kísérhették az etetésüket is. 

A nap legérdekesebb része a solymászat bemutatása és a solymászbemutató volt. A solymászat szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján, a magyar szellemi kulturális örökségek listáján és Hungarikumnak nyilvántartott örökségelem. Zoli bácsi részletesen beszélt a gyermekeknek a solymászat kialakulásáról, hagyományairól a kezdetektől napjainkig. Bemutatta a saját tenyésztésű sólymait, mesélt a madarak idomításáról, a hétköznapi gondozásukról. A legbátrabbak díszes solymászkesztyűben kézre is vehették a vadmadarakat.

 

   


   


   


   


   


   


   


   

 

 

4. nap

A negyedik napon elindultunk a Hajósi Barokk Kastély megtekintésére. A gyermekek idegenvezető segítségével megismerkedhettek a kastély történetével. A gyermekek vezetéssel megtekintették a termeket, berendezési tárgyakat, falfestéseket, érdekes történeteket hallgattak a Kastély múltjából. Sétáltak a gyönyörűen kialakított kertben és múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek. A foglalkozás keretében tartott amőbajáték lényege a Kastély bemutatása során elmondott információk visszaadása játékos formában. Délután folyamán bemutatót és kóstolót tartottunk helyi gyümölcsökből, majd a nagy melegre való tekintettel egy vizes játék keretében megmozgattuk a gyermekeket. 


   


   


  


5. nap

 

A tábor záró napján a Kiskőrösön található János Vitéz Látogatóközpontba utaztunk. A központ Kiskőrös város legújabb turisztikai attrakciója, egy interaktív, játékos kiállítás, melynek végigjárása során gyermek átélték Petőfi Sándor leghíresebb művének cselekményét, együtt kalandozva Kukoricza Jancsival kicsiny falujától egészen Tündérországig. A tárlatvezetés egy táblagép segítségével történt a gyermekek nagy örömére. Az Úttörténeti Múzeum az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig időrendi sorrendben haladva. 


   


   

   

   


   


   


   Galéria

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár