Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

XXVIII. Nemzetközi Solymásztalálkozó és helyi érték bemutató

 

XXVIII. Nemzetközi Solymásztalálkozó és helyi érték bemutató

                              

 

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával az Alapítvány nagysikerű rendezvényt valósított meg 2018 novemberének közepén. Fő célunk a solymászat, mit az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján, a magyar szellemi kulturális örökségek listáján szereplő és Hungarikumnak nyilvántartott örökségelem népszerűsítése, és megismertetése. Ehhez a feladathoz kapcsolódóan immár 28 éve rendezünk Nemzetközi Solymásztalálkozót, ahol számos ország meghívott küldötteinek tudjuk bemutatni a speciális több ezer éves magyar solymászatot. A világon Magyarország rendezte az első ilyen jellegű találkozót ezért is kiemelten fontos, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg.

A rendezvényünk két célkitűzése volt: a nemzetközi kapcsolataink további erősítése, valamint a civilek megismertetése a solymászattal és a helyi értékekkel, amely a magyar solymászat utánpótlás nevelés szempontjából fontos. A programsorozatban a vadászat Dévaványán zajlott, ahol a sólymok, héják, szirti sasok a fácán, vadkacsa, mezei nyúl vadászaton jeleskedtek.

       

 

     

 

         

 

    

 

    

 

    

 

    

 

    

 

     

 

 

A több napos rendezvényen a helyi értékek bemutatásán túl az érdeklődőkön kívül óvodás és iskoláskorú gyerekek is testközelből ismerkedhettek meg a madarakkal és az UNESCO által a szellemi kulturális világörökségek sorába felvett magyar solymászattal.

    

 

   

 

 

„A solymászat nem csak hagyományőrzés, vadászati mód, hanem inkább egy életforma, amit Magyarországon csak pár tucat ember végez. Szinte kivétel nélkül fogságban született madarakkal foglalkozunk, mivel a vadon élő állomány a túlzott növényvédő szer használatnak köszönhetően a XX. század második felére drasztikusan lecsökkent. Szerencsére a fogságban történő tenyésztés mára teljesen megoldott, és a tenyésztett madarakból már bőven elláthatóak a solymászati igények.” 

A magyar solymászat azontúl, hogy sajátos életformát jelent, nagyon fontos közösségépítő szerepet tölt be, amelynek központjában a madarak és a természet szeretete áll.

A solymászat több ezer éves múltra tekint vissza, és a magyarságnak különösen fontos eredetlegendánk is ide köthető. „Emese álma” után igen sok fontos történelmi személyünk is lelkesen űzte a solymászatot, többek között Árpád, IV. Károly, Mátyás Király vagy éppen Balassi Bálint.

A mai modern solymászat módszereiben nagyon keveset változott több ezer év óta.

 


Galéria

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár