Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

"DömDöDöm, azaz mindenkit SZERETEK"

 

DÖMDÖDÖM,

aki beszélni nem tud, de annál inkább szeretetre méltó.


A kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskolában tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott gyerekek tanulnak. Nekik szerveztünk az élmény-és a mûvészetterápia alkalmazásával összművészeti, dráma és sport-poha-rak foglalkozássorozatot.
 
Célunk, hogy ezeknek a gyerekeknek az önbizalmát, énképét fejlesszük, bebizonyítsuk, hogy õk fontosak, értékesek és szeretetre méltóak.


 

A pszichológia, a mese- és művészetterápia módszereit ötvözve segítünk a gyermekekben oldani a család hiányából és másságuk felismeréséből fakadó szorongásukat, formálni „belső képeiket”. A mese- és művészetterápia kifejezetten stressz- és szorongásoldó, gazdagítja az önkifejezést, segíti az önelfogadást.

 

 

Mit is csinálunk mi?


Élménnyel, tartalmas időtöltéssel, közösségi programmal és művészi megtapasztalással gazdagodtak a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola EGYMI diákjai. Kezdeményezésünkre különböző foglalkozásokon: Sport Poha-Rak, összművészeti és dráma szakkörökön vehettek részt a gyerekek. A programba az iskola, tanulásban- és értelmileg akadályozott tanulóinak 60 százalékát sikerült bevonni. Az alapítványunk a rengeteg sikeres projekt után szeretett volna örömöt vinni ezeknek a sokszor háttérbe szoruló gyerekeknek az életébe is. Így kimondottan az ő igényeiket és lehetőségeiket vettük figyelembe a komplex program összeállításakor.


Sport-Poha-Rak foglalkozások:

Első körben a Sport Poha-Rak foglalkozásokkal „mozgattuk meg” az iskola apraját és nagyját. S miközben öröm és kacagás töltötte meg a termeket, szinte észrevétlenül tökéletesedtek a gyerekek készségei, képességei, nőtt az önbizalmuk. A szakkört Vízhányó Zoltán vezette. A játékos foglalkozásokon 18 gyerek vett részt folyamatosan, s tapasztalta meg a játék öröme mellett jótékony hatásait. Ez az ügyességet fejlesztő foglalatosság jó hatással van mindkét agyféltekére, a kéz koordinációjára, a mozgáskoordinációra, de egyéb képességekre is. Ráadásul a fejlődés folyamata soha nem ér véget: mindig mindenkinek van lehetősége önmagát tovább tökéletesíteni.

 

Összművészeti foglalkozások:


Alighogy véget értek a Sport-Poha-Rak foglalkozások  a következő héten már összművészeti szakkörökkel folytatódott a programunk, amit a tanulásban- és értelmileg akadályozott gyerekeknek szerveztünk.

Miklya Luzsányi Mónika segítségével összművészeti szinten dolgozták fel a felső tagozatos gyerekek Lázár Ervin Kossuth-díjas elbeszélő meséit, élményben gazdag perceket töltve a Négyszögletű Kerekerdő, a Hétfejű Tündér, vagy éppen Mikkamakka történeteivel.


Drámafoglalkozások:

 

Horváth-Rekedt Gréta eközben az alsó tagozatos gyerekekkel Dömdödöm nagy kalandját vitte színpadra.


A költői verseny minden korosztály számára megunhatatlan története ezúttal tanulási és értelmi akadályokkal küzdő gyerekek tolmácsolásában elevenedett meg. A díszletet valamint az előadás jelmezeit is az iskola tanulói készítették el, pólót festettek, dobozokat dekoráltak.  Majd amikor a legapróbb részlet is a helyére került, a kis csapat elindult a város óvodájába bemutatni munkájuk gyümölcsét.Alapítványunk az „átlagos” óvodákban azt kérik az óvónőktől, készítsék fel a gyerekeket az „átlagostól eltérő” társaik fogadására. Beszélgessenek el velük arról, hogy vannak emberek, gyerekek, akik mások, mint ők, de ettől még épp olyan értékesek. Az előadás szereplői pedig megtapasztalják az adás örömét. A sikert, a figyelmet, az elismerést. Nagy lépést tehetnek ezzel afelé, hogy merjék elhinni: ők is vannak olyan értékesek, mint bárki más.

 

Projektünk részeként elkészült egy kültéri installáció, majd egy mobil installáció is, amit ki tudunk majd vinni rendezvényekre vagy az óvodákba, amikor ezt a témát dolgozzák fel. Az installáció úgy működik, mint egy szerencse kerék, de inkább a szerencsétlen eseteket mutatja be.

 


Ki mit kap?


A programunk lelkes mozgatórugói: dr. Horváth-Rekedt Gréta, Kárpáti Rita és Miklya-Luzsányi Mónika. Fontos, hogy az egészséges gyerekek lássák, hogy mennyi mindent tudnak nekik adni és milyen értékekkel rendelkeznek az átlagostól eltérő társaik. 

A tánc, a zene, a fellépés, a szereplés jelentősége felmérhetetlenül nagy a személyiség fejlődésében. Azt várjuk, hogy ennek hatására a hátrányos helyzetű gyerekek jobban kinyílnak a külvilág felé, onnan pedig kicsit több figyelem irányul majd feléjük.

 

Az eredmény  örömtől sugárzó arcok, az alkotás és a meseélmény átélése. Reméljük, hogy munkánk nyomán a programban résztvevő gyerekek sikerélményhez jutottak, ezáltal nagyobb önbizalomra tettek szert. Látva odaadásukat és a másoknak való örömszerzés vágyát, talán e gyerekek "másságának" társadalmi elfogadásában is sikerült egy parányit előrelépni.

 

 

 

"A projekt a MOL Gyermekgyógyító Program

támogatásával valósult meg."

 

 


Galéria

"Az én diabéteszem" Élet és Érték Egyesület

  Az Élet és Érték Egyesület célja a diabétesszel élő gyermek testi-lelki egész...
+ Részletek

Élet és Érték Egyesület

Az Élet és Érték Egyesület célja, hogy a lakosságot tájékoztassuk az egészségmeg...
+ Részletek

Ecocenter Alapítvány

Az Ecocenter Alapítvány célja, hogy a lakosságot tájékoztassuk az egészségmegőrz...
+ Részletek

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár