Adószám.: 18105887-1-03
Nyelvválasztó:
huEnglish
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

Népismereti Tábor II.- Hajós

 

NÉPISMERETI TÁBOR 2. ALKALOM –

2020. JÚLIUS 27. – 2020. JÚLIUS 31.


1. nap


A tábor első napján Hajós helyi értékeiről kaptak tájékoztatást a gyermekek interaktív foglalkozás keretében. A hajósi értékeken kívül átbeszéltük a Hungarikumokat is. A nap folyamán elsétáltunk a Hajósi Tájházba, ahol a megismerkedhettünk a város múltjával. A Tájház a II. világháború előtti sváb paraszti életformát mutatja be a vendégeknek, kézműves foglalkozáson is részt vettünk, kötelet fonhattak az iskolások. A napot kézműveskedés, játék, sport is színesítette.

   


   


   


   2. nap

A második napon elindultunk a Hajósi Barokk Kastély megtekintésére. A gyermekek idegenvezető segítségével megismerkedhettek a kastély történetével, megtekintették a termeket, berendezési tárgyakat, falfestéseket, érdekes történeteket hallgattak az épület múltjából. Sétáltak a gyönyörűen kialakított kertben és múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek. A foglalkozás keretében tartott amőbajáték lényege a Kastély bemutatása során elmondott információk visszaadása játékos formában. A délutáni kirándulás helyszíne a Nemesnádudvari Baba-Tár-Ház. A látványos bemutató a történelmi Magyarország paraszti viseleteit mutatja be, mely szorosan illeszkedik a tábor programsorozatába. A babák megtekintése mellett interaktív eszközöket és különféle gyerekjátékokat is kipróbáltak gyermekek és felnőttek egyaránt.


   


   


   


   


   


3. nap

 A harmadik napon megérkezett táborunkba Turcsányi Zoltán, aktív solymász több mint 30 éve. Jelenleg 40 ragadozó madarat tart és több éve sikerrel tenyészt számos fajt, közöttük a vándorsólymot is. A délelőtt folyamán interaktív foglalkozás keretében átfogó ismeretet szerezhettek a gyermekek a természeti értékeinkről, átbeszélték a hüllők-madarak kapcsolatát, valamint játékos formában megismerkedhettek a tojás részeivel is. Kézbe vehettek strucctojást és tyúktojást is, megtapasztalhatták a méretbeli különbségeket. Érdekes kisfilmeken keresztül, mindenki felidézhette tapasztalatait a madarakkal kapcsolatban. Nagy sikere volt az élő fürjeknek, melyeket a gyermekek kézbe vehettek és egész nap figyelemmel kísérhették az etetésüket is. 

 A nap legérdekesebb része a solymászat bemutatása és a solymászbemutató volt. A solymászat szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján, a magyar szellemi kulturális örökségek listáján és Hungarikumnak nyilvántartott örökségelem.

Zoli bácsi részletesen beszélt a gyermekeknek a solymászat kialakulásáról, hagyományairól a kezdetektől napjainkig. Bemutatta a saját tenyésztésű sólymait, mesélt a madarak idomításáról, a hétköznapi gondozásukról. A legbátrabbak díszes solymászkesztyűben kézre is vehették a vadmadarakat. A nap színesítésére meghívtuk előadóként Vízhányó Zoltánt, aki Magyarországon egy még nem teljesen elterjedt sporttal a Sport-Poha-Rak-kal (Speed-Stacks) ismertette meg a táborozókat. A két foglalkozás egész nap kiegészítette egymást, maximálisan lekötve a gyermekek energiáit.


   


   


   


   


   


   


   

 

 

4. nap

 Az egészséges életmód fontosságára való figyelemfelkeltés céljából érzékenyítő program keretében sportos napot szerveztünk a gyermekeknek. Rövid túra keretében elkerékpároztunk a szomszédos Érsekhalmi sportjátszótérre, ahol a gyermekek kipróbálták a kültéri sporteszközöket, asztaliteniszeztek, valamint megismerkedtek a TRX használatával is a programot összefogó testnevelő tanárnő irányításával. Folyamatos folyadékpótlásra és a szabályok betartására mindenki külön figyelmet fordított.

 A kerékpározás után visszatértünk a Zarándokházba, ahol a programvezető komplett előadást tartott az egészséges ételek fontosságáról a különböző életkorokban, bemutatta az ételek élettani hatásait, átfogó ismereteket biztosítva ez által a gyermekek számára. Interaktív foglalkozás keretében megbeszélték tapasztalataikat, elmélyítették az elhangzott információkat.

Az egészség nap keretében délután kóstolót tartottunk helyi gyümölcsökből, majd egy 5 helyszínből álló kihívásos program keretében átmozgattuk a gyermekeket. A bemelegítést Tabata tréninggel végeztük, a hozzáillő zenével színesítve. A helyszínek között szerepelt ügyességi játék, erőfelmérés, Speed Stacks, TRX és az amerikai ugrókötél is.


   


   


   

 

   


5. nap

A tábor záró napján a Kiskőrösön található János Vitéz Látogatóközpontba utaztunk. A központ Kiskőrös város legújabb turisztikai attrakciója, egy interaktív, játékos kiállítás, melynek végigjárása során gyermek átélték Petőfi Sándor leghíresebb művének cselekményét, együtt kalandozva Kukoricza Jancsival kicsiny falujától egészen Tündérországig. A tárlatvezetés egy táblagép segítségével történt a gyermekek nagy örömére. Az Úttörténeti Múzeum az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig időrendi sorrendben haladva. 


   


   


   


   


   

 
 


Galéria

Élet és Érték Egyesület

Az Élet és Érték Egyesület célja, hogy a lakosságot tájékoztassuk az egészségmeg...
+ Részletek

Ecocenter Alapítvány

Az Ecocenter Alapítvány célja, hogy a lakosságot tájékoztassuk az egészségmegőrz...
+ Részletek

Erasmus

Partnerként szívesen bekapcsolódunk nemzetközi projektekbe az ifjúságsegítés, fe...
+ Részletek

Ifjúság

Ifjúságsegítés és Ifjúságvédelem Alapítványunk több pályázati projekt keretében...
+ Részletek

Helyi értékeink

A kistérség értékeit élmény dús, interaktív módon mutatjuk be kicsiknek és nagyo...
+ Részletek

Fenntarthatóság

Fenntarthatósági projekteink keretében új életminőséget biztosító viselkedésmint...
+ Részletek

Rendezvényeink

Diáknapok szervezése, iskolai és városi szinten egyaránt általános és középiskol...
+ Részletek

Eseménynaptár